czwartek, 24 luty 2022 18:17

Muffinki bardzo czekoladowe

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
muffinki czekoladowe muffinki czekoladowe wedele

Czekolada to lekarstwo na wszystko. Jeśli masz gorszy dzień, koniecznie przygotuj sobie bardzo czekoladowe muffinki, które zawierają mnóstwo kakao wspierającego produkcję serotoniny. Humor od razu Ci się poprawi.

 

Składniki na bardzo czekoladowe muffinki

Jak zrobić muffinki czekoladowe? Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga dużej ilości składników. Prawdopodobnie masz je wszystkie w swojej spiżarni. Konieczna będzie oczywiście mąka, czekolada, a także kakao, aby babeczki były jeszcze bardziej wyraziste. Do tego musisz dodać również masło, które z powodzeniem możesz zastąpić innym olejem – na przykład rzepakowym. W przepisie na babeczki znajdą się też jajka, jednak jeśli chcesz zrobić deser wegański, możesz je sobie odpuścić. Muffinki wyrosną za pomocą sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia i będą równie pyszne, jak te tradycyjne. Mleko, dzięki któremu babeczki będą wilgotne, może być roślinne – idealnie sprawdzi się zwłaszcza kokosowe lub ryżowe, które są naturalnie słodkie. Cukier możesz zastąpić stevią, miodem czy ksylitolem, w zależności od tego, co lubisz bardziej. Oto proporcje składników do zrobienia babeczek. Z tych półproduktów zrobisz również doskonałe pancakes czekoladowe:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • Kostka masła
  • Dwie gorzkie czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 100 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 300 mililitrów mleka
  • Łyżeczka sody oczyszczonej (możesz dodać także proszek do pieczenia)

Jak zrobić bardzo czekoladowe muffinki?

W garnku rozpuść masło, a w nim czekolady. Trzymaj je na gazie do czasu, aż całość będzie płynna, następnie zdejmij je z płyty, by niczego nie przypalić. Suche składniki – mąkę, cukier, sodę i kakao – zmieszaj w jednej misce. W drugiej ubij jajka z mlekiem. Jeśli używasz samego mleka, wystarczy, że dodasz je do suchych składników. Następnie do miski dolej masę z czekolady i masła lub dowolnego wybranego tłuszczu. Mieszaj dokładnie, by wszystkie składniki pięknie się połączyły. Jeśli chcesz, by muffinki były jeszcze bardziej czekoladowe, możesz dodać do ciasta pokruszoną czekoladę. Dzięki temu po ugryzieniu gotowych babeczek znajdziesz rozpuszczone kawałki. Wlej ciasto do foremek – na około 1/3 wysokości – i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz babeczki przez 25 minut lub do suchego patyczka.

Te czekoladowe babeczki to niebo w gębie. Piecz je za każdym razem, gdy odczuwasz niedostatek czekolady w swoim życiu.