Składniki aktywne w kawie i energetyku
Kawa ziarnista to naturalne źródło kofeiny, która jest głównym składnikiem napoju. To właśnie kofeina odpowiedzialna jest za właściwości pobudzające kawy. Kofeina działa na układ nerwowy jak stymulant, zwiększając poziom m.in. dopaminy. Prowadzi to w konsekwencji do poprawy koncentracji, zwiększenia czujności oraz ogólnej wydajności umysłowej. W dobrej jakości kawie ziarnistej znajduje się szereg antyoksydantów mających korzystny wpływ na nasze zdrowie – w tym redukcję stanów zapalnych i ochronę przed stresem oksydacyjnym.
Napoje energetyczne zawierają mieszankę różnych składników aktywnych, takich jak kofeina, tauryna, cukier, witaminy z grupy B i inne substancje chemiczne. Kofeina w energetykach często jest syntetyczna, w związku z czym w napoju może być obecna w wyższym stężeniu niż w kawie. Tauryna to aminokwas, którego zadaniem jest wspieranie funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego w metabolizmie energetycznym. Owszem, duża ilość cukru w napojach energetycznych może dostarczyć dużej ilości energii. Może też jednak doprowadzić do gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi po początkowym wzroście energii.
Jak działa kawa ziarnista i energetyk?
Kawa ziarnista działa poprzez blokowanie receptorów adenozynowych w mózgu. Adenozyna to substancja powodująca uczucie zmęczenia – jej blokowanie doprowadza do pobudzenia organizmu. Kofeina w kawie zaczyna działać po ok. 15-45 minutach po spożyciu, w zależności od rodzaju kawy i organizmu osoby, która ją wypiła. Może utrzymywać się w organizmie przez kilka godzin, w zależności od indywidualnej tolerancji oraz metabolizmu. Z kolei dzięki kombinacji kofeiny z m.in. cukrem napój energetyczny może zadziałać szybciej i mocniej. Efekty często odczuwalne są po zaledwie kilku minutach od spożycia. Cukier błyskawicznie dostarcza energii, a kofeina wspiera długotrwałe działanie pobudzające. Taki szybki wzrost energii bardzo często jest krótkotrwały i prowadzi do nagłego spadku energii.
Porównując efektywność kawy ziarnistej z energetykiem, trzeba zwrócić uwagę na wiele aspektów. Dzięki naturalnemu pochodzeniu i bogactwu antyoksydantów kawa ziarnista, taka jak pochodząca z sklepu palarni kawy w Warszawie Story Coffee, w dłuższej perspektywie uważana jest za zdrowszy wybór. Systematyczne spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach może przyczynić się do redukcji ryzyka wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów. Zadaniem napojów energetycznych jest szybkie dostarczenie energii. Często jest krytykowane za ryzyko pojawienia się negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak cukrzyca lub problemy z wagą. Zdecydowanie rozsądniejszym wyborem okazuje się zatem kawa ziarnista.
Co lepsze na pobudzenie – kawa czy energetyk?
Aby zadbać o jak najlepsze zdrowie, zaleca się spożywanie w umiarkowanej ilości zarówno kawy ziarnistej, jak i napojów energetycznych. Dla większości dorosłych bezpieczna dzienna dawka kofeiny wynosi do 400 mg. Spożywanie większej ilości kofeiny doprowadzać może do pojawiania się lęków i bezsenności.
Zarówno kawa ziarnista, jak i napoje energetyczne pobudzają. Dzięki naturalnemu pochodzeniu i bogactwu antyoksydantów kawa na dłuższą metę jest jednak zdrowsza. Może też przynieść wiele właściwości zdrowotnych, jeśli będziemy spożywać ją w umiarkowanej ilości.
Warto bliżej przyjrzeć się energetykom w sklepach. Zwykle bogate są w dodatki, które niekorzystnie wpływają na zdrowie. Mimo że energetyki teoretycznie dostarczają więcej energii oraz działają szybciej niż kawa, lepiej ograniczyć ich spożywanie – a najlepiej całkowicie zaprzestać ich wypijania. Wiąże się to z ogromnym ryzykiem negatywnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza przy nadmiernym spożywaniu napojów energetycznych.