Spora część posiłków do prawidłowego przygotowania wymaga przygotowania ich z udziałem piekarnika, patelni czy garnka. Przykładowo podczas smażenia mięsa wydziela się spora ilość pary wodnej, a w powietrzu dosłownie czuć zapach tłuszczu. Aby uwolnić swoją kuchnię od tego nieprzyjemnego zapachu warto zainwestować w dobrej jakości filtr do okapu Ikea.
Filtry do okapu – charakterystyka produktu
Każda kuchnia, a zwłaszcza ta, którą trudno wywietrzyć powinna być wyposażona w dobrej jakości filtr do okapu. Ikea jest skandynawską firmą, której chyba nie trzeba nikomu zbytnio przedstawiać. Produkuje ona filtry węglowe w bardzo dobrych cenach, które montowane są w wewnętrznej części okapu. Standardowo ich wymiana powinna odbywać się co około pół roku, jednak wszystko zależy od eksploatacji kuchni. Osoba, która gotuje w niej codziennie produkuje więcej zanieczyszczeń niż osoba, która gotuje w niej sporadycznie. Istnieją też filtry, które mogą wytrzymać nawet do 3 lat użytkowania jednak kosztuję one kilkakrotnie więcej pieniędzy.
Filtr do okapu Ikea można z powodzeniem zainstalować samodzielnie. We wnętrzu opakowania znajdują się instrukcje, które pomogą w montażu. Jednak ogólnie odbywa się to poprzez zdjęcie metalowej obudowy za pomocą śrubokręta. Wystarczy odkręcić śrubki i zdjąć obudowę. Następnie przykręca się nowe filtry węglowe, a obudowę znów przykręca w pierwotnej pozycji. Osoby, które chcą to zrobić w szybszy i sprawniejszy sposób mogą korzystać z usług wiertarko-wkrętarki.
Podsumowanie
Stosowanie akcesoriów kuchennych takich jak filtr do okapu Ikea jest nie tylko wygodnym dodatkiem sprawiającym, że żyje się przyjemniej. To również dodatek, który chroni przed dostarczeniem do organizmu zbyt dużej ilości negatywnych zanieczyszczeń unoszących się w powietrzu. Dzięki temu cała rodzina może dosłownie oddychać pełną piersią w każdym pomieszczeniu w domu – również w kuchni.