Wydrukuj tę stronę
poniedziałek, 09 maj 2022 15:13

Mąka orkiszowa - skład i właściwości.

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
poduszki z gryki poduszki z gryki Źródło: pixabay.com Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license

Mąka orkiszowa stanowi podstawowy składnik bardzo wielu dań, przygotowywanych w polskiej kuchni. Co więcej, doskonale sprawdzi się do pieczenia, gotowania, czy zagęszczenia różnych dań.

Maka orkiszowa posiada wiele rodzajów, co znacznie ułatwia dopasowanie odpowiedniego typu do właściwego zastosowania. Produkt ten ma lekki, łagodny smak, dlatego też często wykorzystywana jest do pieczenia domowych chlebów o pysznym smaku.

Mąka orkiszowa - właściwości i zastosowanie

Mąka orkiszowa posiada wiele cennych właściwości, które mają znaczący wpływ na organizm. Produkt ten jest przede wszystkim cennym źródłem białka, chociaż nie zawiera wszystkich aminokwasów. Co więcej, mąka orkiszowa posiada także dużo błonnika i dobrego tłuszczu. W swoim składzie ma także witaminy z grupy B, A i E oraz sole mineralne, takie jak; mangan, magnez, żelazo, fosfor, wapń, czy selen. Mąka orkiszowa wytwarzana jest z orkiszu, który jest rodzajem pszenicy. Zarówno orkisz, jak i pszenica w swoim składzie zawierają wiele substancji odżywczych, między innymi; tłuszcze, białka, witaminy, sole mineralne, czy węglowodany. Jednakże mąka orkiszowa zawiera znacznie więcej magnezu i manganu niż mąka pszenna.

Mąka orkiszowa - właściwości zdrowotne

Mąka orkiszowa jest dużo lepiej strawna niż mąka pszenna. Dlatego też jej spożywanie, polecane jest osobom, mającym problemy trawienne, a także mały dzieciom. Mąkę orkiszową można z powodzeniem stosować w każdym przepisie, w którym znajduje się mąka pszenna. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku mąka orkiszowa biała. Ponadto mąka orkiszowa doskonale sprawdzi się dla osób, narażonych na występowanie anemii, ze względu na wysoką zawartość żelaza.

Mąka orkiszowa - zastosowanie w różnych przepisach

Mąka orkiszowa ma bardzo szerokie zastosowanie w wielu daniach. Co więcej, bardzo często stanowi zastępstwo mąki pszennej dla osób, będących na diecie odchudzającej. Może być także stosowana samodzielnie. Bardzo często przyrządza się z niej chleby, czy bułki, ze względu na to, że nadaje wypiekom lekkiej konsystencji. Mąka orkiszowa wykorzystywana jest także do przygotowania spodów do pizzy, czy tart. Ponadto jest także składnikiem używanym do zagęszczania zup, czy sosów, ze względu na wysoką zawartość błonnika.

Mąka orkiszowa - jaką wybrać?

Mąka orkiszowa posiada różne typy, które określane są na podstawie zawartości substancji mineralnych. Najpopularniejsze to: typ 2000, czyli mąka orkiszowa ciemna, maka orkiszowa graham 1850, a także mąka orkiszowa typ 700,650 bądź 550, którymi można z łatwością zastąpić tradycyjną mąkę pszenną. Mąka orkiszowa, a także poduszki z gryki, czy kawa zbożowa to produkty, które znajdziesz w sklepie Biobabalscy.

Mąka orkiszowa może stanowić dodatek wielu, różnych dań, czy wypieków. Ponadto używana jest także do zagęszczania zup, czy sosów, ze względu na wysoką zawartość białka. Mąka orkiszowa posiada również wiele cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Dlatego też bardzo często stosuje się ją jako zastępstwo mąki pszennej.